KCHOL 3Ç23’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %82,8 artış ile 36 milyar TL ana ortaklık karı açıklamıştır. Böylelikle şirket, piyasa beklentisi olan 29.5 milyar TL’nin oldukça üzerinde ana ortaklık karı açıklamıştır. Önceki çeyreğe göre ise ana ortaklık karı %76,2 oranında artış göstermiştir.
Otomotiv, enerji, finans segmentindeki karlılık artışının devam ettiği görülürken, ARCLK’in ise çeyreklik bazda operasyonel büyümesinde sınırlı gelişim görülmüştür. Şirketin önceki çeyreğe göre genel yönetim gideri, ve vergi giderlerinin net karı baskıladığı görülüyor.
Otomotiv tarafında güçlü iç Pazar, ihracat pazarlarında kademeli toparlanma, Enerji tarafında tarihsel ortalamaların üzerindeki rafineri marjları, çeyreklik bazda daralmaya karşın, ham petrol fiyat farkları pozitif etki ederken, yılın ilk yarısındaki bakım oranıma bağlı düşük kapasite kullanımı olumsuz yönde etki etmiştir. Dayanıklı tüketim içerisinde yurtiçi gelirlerde artış ve olumlu kurların yurtdışı gelirlere katkısı, düşük hammadde maliyetleri olumlu yönde etki de bulunurken, yüksek finansal giderler ve önemli yurtdışı pazarlardaki talepte zayıflık olumsuz yönde etki eden etmenleri oluşturdu. Finans segmentinde ise artan mevduat maliyetlerine karşın iyi yönetilmiş gelir performansı, güçlü aktif kalitesi pozitif yönde etki ederken, enflasyon etkisiyle artan maliyetler ise olumsuz yönde etkide bulundu.
Şirketin satışları 3Ç23’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %42,7 , geçtiğimiz çeyreğe göre ise %53,3 artış göstermiştir. SMM’nin satışlara oranı ise 3Ç22’de %83,9 , 2Ç23’de %79,00 ve 3Ç23’de %78,4 olmuştur. Böylelikle şirketin satışları hem yıllık hem de çeyreklik bazda maliyetlerinden oransal bazda daha fazla artış göstermiştir.
Şirketin brüt kar marjı önceki çeyreğe göre 35,7 olurken, önceki çeyreğe göre paralellik göstermiştir. FAVÖK marjı ise önceki çeyreğe göre 2,26 puan artarak 26,3 olmuştur. Şirket net kar marjı ise çeyreklik bazda önceki çeyreğe göre 1,6 puan artışla 11,9 olmuştur.