Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Son dönemde hisse senetlerine artan eğilim bir çok yatırımcıyı artık Borsada işlem yapmaya ve tasarruflarını burada değerlendirmeye yönlendirmiştir. Daha öncesinde hisse senetlerinde hiç alım satım yapmamış fakat artık işlem yapmak isteyen yatırımcılar için 'Hisse senedi nasıl alınır?' , 'Hisse senedi nereden alınır?' sorularına bu yazımız bir rehber olacaktır.
Daha önce yatırımlarını farklı alanlarda değerlendiren yatırımcılar için hisse senedi alım satımı ilk başta biraz bilinmezlik içerebilir. Bundan dolayı Borsaya girip hisse senedi alıp satmak isteyen yatırımcının aklına gelen birçok soru olur. 'Hisse senedi nasıl alınır? Hisse senedi nereden alınır? Bu senetleri alabilmek için banka hesabım olması yeterli mi? Hisse senedi alabilmek için Borsaya mı başvurmam gerekir?' Aslında bu soruların çok basit bir cevabı vardır.
Günümüz teknolojisinde yatırımcı açısından hisse senedi alıp satmak gerçekten çok kolay. Hisse senetlerini, SPK tarafından yetkilendirilmiş aracı kurumlar veya banka aracı kurumlar üzerinden bir yatırım hesabı açarak alıp satabilirsiniz. Yetkilendirilmiş bu aracı kurumlar sayesinde Borsada işlem gören tüm hisse senetlerinde alım satım yapma imkanı bulursunuz. Tercih ettiğiniz aracı kurumda hesabınızı açtıktan sonra tasarruf yapmayı düşündüğünüz rakamı yatırmanız gerekmektedir. Yatırdığınız tutar ile artık internet üzerinden kolayca hisse senedi alıp satmaya hazır hale gelmişsiniz demektir.
Aracı kurumlar yatırımcılarına kolaylıkla alım satım yapabilmeleri için emir iletim ekranları ve platformlar sunmaktadır. Aracı kurumların bu emir iletim ekranlarından alım satım emirlerinizi iletip işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Hisse senedi alıp satarken çalıştığınız aracı kurumun emir iletim ekranlarının yanında kurumun emir iletimi ile görevli olan birimlerine de alım satım emri verip işlemlerinizi yapabilirsiniz. Gerçi günümüzde aracı kurumların hisse senedi alım satımı için sunduğu uygulamalar o kadar kolay ve kullanışlı ki emir vermek için birçok yatırımcı bu uygulamaları tercih etmekte. Hisse senedini alıp satarken iki şekilde emir verme imkanınız bulunmaktadır. Eğer hisseyi o anki fiyatı ne olursa olsun almak isterseniz 'Piyasa Emri' verirsiniz, yok benim kafamda bu senet için ödeyeceğim bedel vardır, ben bu bedel üzerinde fiyat ödemek istemiyorum derseniz o zaman 'Limit Fiyatlı Emir' girersiniz. Bu tamamen sizin kendi tercihinizdir. Aldığınız hisse senedini satmak istediğiniz de yine aynı kanaldan 'Sat Emri' vermeniz gerekmektedir. Satış yaptığınız hisse senedinin tutarı 2 iş günü içerisinde yatırım hesabınızdaki bakiyede gözükür. Çünkü Borsa 2 iş günü esasına bağlı olarak çalışır. Yatırım hesabınızdan para çekim işlemleri yapmayı planlarken Borsanın bu çalışma sistemini de kesinlikle unutmamak gerekir.
Hisse Senedi Nereden Alınır?
'Hisse senedi nasıl alınır?' sorusunda cevap bulduktan sonra 'Hisse senedi nereden alınır?' sorusunun cevabına bakalım. Yukarıda da belirttiğimiz gibi hisse senetlerini SPK tarafından alım satım yapmaya yetkilendirilmiş aracı kurumlar ya da banka aracı kurumlarından bir yatırım hesabı açarak işlemlerinize başlayabilirsiniz. Hesap açılma süreçleri kurumdan kuruma farklılık gösterebilir ama hepsinin ortak yanı bir çerçeve sözleşmesi ve risk bildirim formunun imzalanmasıdır. Banka aracı kurumlarında hesap açabilmek için bankalarda mevcut bir hesabınız olması yeterlidir. İnternet bankacılığından elektronik ortamda hesabınızı açıp alım satım işlemlerinize başlayabilirsiniz. Eğer bir banka hesabınız yoksa seçtiğiniz bankanın bir şubenize gidip hesabınızı açmanız gerekir.
Şayet hisse senedi alım satım yapmayı seçtiğiniz bir aracı kurum ise o zaman seçtiğiniz aracı kurumun sitesinden iletişime geçerek hesabınız açabilirsiniz. Seçtiğiniz kurum SPK tarafından yetkilendirilmiş banka aracı kurumu olsun ya da yine SPK tarafından yetkilendirilmiş bağımsız aracı kurum olsun mevzuat açısından, tabii olduğu yükümlülükler açısından, Borsa işlem kuralları açısından aralarında hiçbir farklılık bulunmamaktadır. Hisse senetlerine alım satıma aracılık yapma yetkisi olan her aracı kurum aynı kurallara ve denetime tabiidir. Aralarındaki farklar verilen hizmetler, kullanılan uygulamalar, hisse senedi alım satım maliyetleri, canlı data gibi kurumun kendi sağladığı avantajlardan gelmektedir. Bundan dolayı hisse alım satımı yapmak için seçeceğinizi kurumun tüm uygulamaları, maliyetleri, hizmetleri, avantajları hakkında önceden bilgi sahibi olmak önemlidir. Tüm bunlar hakkında bankaların ya da aracı kurumların kendi internet sitelerinden bilgi edinebilirsiniz. Eğer gerekli bilgiyi internet sitelerinden bulamıyorsanız yine internet sitelerinde verilen iletişim numaralarından müşteri temsilcilerini ulaşarak tüm bu konular hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hisse senedinde alım satım yapmaya başlamadan önce hisse senetleri ve kullanacağınız aracı kurum hakkında gerekli bilgiye sahip olmak yatırımlarınızı değerlendirme konusunda size yön verecektir. Yazımızın sonunda aklınızdaki 'Hisse senedi nasıl alınır?', 'Hisse senedi nereden alınır?' sorularınıza cevap bulduğunuzu umuyoruz.
BorsaDirekt web sitemizden tüm hisseleri görüntüleyebilir ve hisse karşılaştırması yapabilirsiniz.