Hisse Geri Alımı Nedir?
Hisse geri alımı bir şirketin, piyasada dolaşımda bulunan hisse senetlerini belirlenen piyasa değerinden yatırımcılardan satın alarak pay sahipliği oranını şirket lehine arttırmasıdır. Yabancı kaynaklarda ‘buyback’ olarak geçen hisse geri alımının yapılmasının pek çok nedeni bulunmaktadır.
Şirketin yönetimde payını arttırmak istemesi nedeniyle şirketler hisse senetlerini çeşitli fonlama ihtiyaçları sebebi ile ihraç ederler. Hisse geri alım programı ile de dolaşımdaki pay sahiplik sayısını azaltırken şirketin payı artar ve karar verme mekanizması güçlenir.
Şirket kendi hisselerinin değerlerinin düşük olduğunu düşünebilir. Düşük değer gören hisseler, genellikle yatırımcıların şirketin kısa vadeli performansını, sansasyonel haber akışlarını veya genel bir düşüş hissiyatını aşamamış olmasından kaynaklanabilir. Dolayısıyla şirket bu hisseleri düşük bir fiyattan alarak piyasa düzeldikten sonra yeniden ihraç edebilir. Böylece ek sermaye çıkarmadan özkaynaklarını da artırabilme imkanını elde etmiş olur.
Hisse geri alımları genellikle araştırma ve geliştirmeye yatırım yapmaktan ya da yeni bir şirket satın almaktan daha az riskli kabul edilir. Aslında hisse geri alımı çoğunlukla tüm bu işlemlerden daha karlı göründüğü içinde tercih edilmektedir.
Ülkemizde çok sık rastlamamakla beraber bir başka neden hisselerin sektörel bazdaki bir durumdan ya da sansasyonel bir haber akışından kötü etkilenmiş olmasıdır. Böyle bir durumda hisse fiyatlarında oluşan dalgalanmaların önüne geçmek ve fiyat istikrarını sağlamakta geri alımın nedenleri arasında sayılabilir. Böylelikle sağlıklı fiyat oluşumuna da katkıda bulunulmuş olur. Şirket yönetimi açısından çok önem arz eden bir diğer neden şirketin kontrolünü istenmeyen rakiplerin eline geçmesine izin vermemektir. Bu amaçla geri alım kararı alınabilir. Böylece şirket hisselerinin belirli bir grubun eline geçmesinin önüne geçilmiş olunur.
Şirketini kasasında duran tutarın değerlendirilmesi amacıyla da hisse geri alımı kararı alınabilir. Böylece şirket hem prestij sağlamış olur hem de piyasadaki dalgalanmadan faydalanarak hisseleri geri toplamış, hem de atıl durumda kalan bakiyeyi geri alım amacıyla kullanmış olacaktır. Hisse geri alımı vergi bakımından da şirkete avantaj sağlar. Temettü ödemesi yerine hisse senedi geri alımının tercih edilmesi şirketlerin vergi yükünü azaltmaktadır.
Hisse Geri Alımının Hisse Senetlerine Olumlu Etkileri Nelerdir?
Şirketlerin piyasaya alıcılı olarak girmesi talep etkisiyle hisse fiyatını yukarı çekecektir. Aynı zamanda şirketlerin sert satışların olduğu dönemlerde, hissenin arkasında durduğu imajını yaratması, satışların sınırlanmasını da sağlayabilir. Ayrıca hisse başına kar ve fiyat kazanç oranı da pozitif yönde değişeceğinden hissenin temel analizlerde yatırımcının dikkatini çekmesi de muhtemel hale gelebilir. Hisse geri alımı şirketin hisse senedine sahip çıktığı imajı yarattığından ötürü yatırımcının da güvenini artıran ve hisse senedindeki volatiliteyi azaltan bir etkisi de vardır.
Hisse Geri Alımının Hisse Senetlerine Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Şirket hisselerini geri almak için borç almak zorunda kalıyorsa bu durum şirketin kredi notunu olumsuz yönde etkileyecek bir etmen olarak karşımıza çıkacaktır. Bununla birlikte, borçlar ve ekonomik problemler şirketin sıklıkla ihtiyaç duyduğu nakit rezervlerini tükettiğinden ötürü kredi raporlama ajansları tarafından da olumsuz olarak değerlendirilir. Özet olarak hisse geri alımının borç ile yapılması hissenin finansallarını olumsuz etkilemesi muhtemel bir durum olarak karşımıza çıkabilir.
Hisse Geri Alımlarını Nereden Takip Edersiniz?
Şirketler hisse geri alım işlemlerini ve programlarını SPK tebliğine uygun bir şekilde açıklamak zorundadırlar. Şirket hisse geri alımlarını KAP bildirimlerinden de takip edebilirsiniz.
Değerli yatırımcılar konu ile ilgili olarak daha fazla bilgi almak ve Osmanlı Yatırım’ın avantajlı dünyasına dahil olmak isterseniz Nakit Hisse uzmanlarımızla iletişime geçebilir ve ilgilendiğiniz konular ile ilgili destek alabilirsiniz.
Hepinize sağlıklı ve bol kazançlı günler dileriz.