Finansal piyasalarda özellikle de hisse senetlerinde ve endekslerde sert hareketler olması kuvvetli muhtemeldir. Hisse senetlerinde işlem yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus aldığımız hissenin endeksini takip etmek olacaktır. Çünkü aldığımız hisse fiyat hareketleri o endeksle hareket edebilir. Bu sebeple her zaman endeks hareketlerini takip etmek gerekir. Endeks fiyatlamalarında birçok yöntem vardır ama genel olarak tüm dünyada belirgin yöntemler kullanılır. Hissenin ağırlığı endekste önemlidir. Çünkü endekste ağırlığı olan şirketler endeksin fiyatlamasını pozitif etkiler. Bu olumlu etki diğer senetlere yansır ve genel bir yükselişe sebep olabilir.
Kedi düşüşü
Borsa endekslerinde çok sert düşüşler ya da artışlar olabilir. Ve bu bizim elimizde senetlerle doğru orantıda gidebileceği gibi ters orantıda da gidebilir. Kendi hisselerimizin endeksle ne kadar korelasyonu olduğunu iyi ölçmek ve buna göre yatırımlarımızı yapmak çok daha doğru bir hareket olur. Endekslerde ani düşmelerde borsada çok rastladığımız bir durum ama bu sert düşüşlerin beraberinde alımlarla takip eder. Bu yükselişler o an düşüşten hemen sonra olabileceği gibi birkaç günlük periyotta da olabilir. Borsa endekslerinde ani düşüşlerde ya da diğer finansal ürünlerde bu gelen kısmi yükselişlere kedi düşüşü denir. Kedi düşüşü dediğimiz bu tabir şöyle tanımlanır: Kediler duvardan düşünce yere adım attıklarında ani bir yükselme yaparlar. Bu çok az olan ani yükselme kedi düşüşü tabiri borsamıza da yansımıştır. Çok sert düşüşlerin ardından gelen bu kısmı artışlar yatırımcılara kısa bir zaman aralığında kazanç sağlayabileceği gibi düşüşü de sınırlandıran alımlardır. Hisse almak ve bu düşüşlerden anlık yararlanmak yatırımcıya fayda sağlamakla birlikte riskleri de beraberinde getirir. Bu yükselişleri doğru saptamak ve doğru zamanda alıma girmek önemlidir. Burada trend çizmek ve teknik analiz göstergelerinden faydalanmak bizi bu tür risklere karşı koruyacaktır. Bu teknik göstergeleri de seçerken dikkatli olmak gerekir. Her gösterge bize sağlıklı sonuç vermez. Bu tarz durumlarda göreceli güç endeksi (RS), hareketli ortalamalar, hacim gösteren göstergeler anlık alım ve hareketlerde en çok faydayı sağlayacak indikatörlerdir.
Borsadaki endeks fiyatının değişimi sırasında bu veriyi ilgili endeksin içindeki hisselerden alır ve buna göre bir endeks fiyatı ortaya çıkar. Endeksin düşüş yönüne geçmesi yatırımcılar için panik halini beraberinde getirir. Bu panik hali yatırımcılara zararda satışlar yaptırır ve çeşitli haber kaynaklarında hisse hakkındaki olumsuz görüşler buna en büyük etkiyi yaratır. Burada sürü psikolojisi oluşur. “Onlar satıyor ben de satmalıyım.” şeklindeki düşünceler yatırımcıya aslında iyi olan bir hissede anlamsız hareketler yaptırır. Endeks düşerken alıma girmek isteyen yatırımcılar daha derinliği ve hacmi olan hisseleri seçmesi gerekir. Hisse alırken bu tarz büyük senetlere yatırım yapar ve ani taban olması çok kuvvetli muhtemel değildir ama çok sığ kağıtlarda bu mümkündür. Bu sebeple hisse alırken endeksin düşüş yönünde olduğunda daha sağlam büyük şirketler en iyi seçim olacaktır. Düşüş yönünden faydalanmanın bir diğer yolu ise VİOP piyasasıdır burada yatırımcılar düşüş yönlü pozisyon alıp kendilerini koruma hedge edebilirler.